BI0-P.E. Suikerriet

Deze milieuvriendelijke kaart is ons paradepaardje. Hij is gemaakt van circa 95% suikerriet en 5% polyethyleen. De kaart is niet biologisch afbreekbaar, maar wel volledig te recycleren. Daarbij wordt minder schadelijk gas uitgestoten omdat er geen PVC in zit. Ook komt bij de productie minder broeikasgas vrij.

Prijstechnisch is de kaart gunstig: bij grote oplages is hij nauwelijks duurder dan standaard PVC. De minimumoplage is 50.000 stuks. Een aantal dingen om op te letten: het materiaal is niet zo hagelwit als standaard PVC. Verder is de kaart iets flexibeler en niet geschikt voor thermische printers, maar wel voor DOD inkjet.

BI0-P.E. Kalk

Ook deze kaart is 100% PVC-vrij. De milieuvriendelijke kaart is gemaakt van 60% kalk en 40% polyethyleen (PE), met een coating van PET-G (polyester). De kaart is niet volledig biologisch afbreekbaar en er zitten geen gerecycleerde grondstoffen in. Wel is de kaart eenvoudig te recycleren, waarbij geen schadelijke gassen vrijkomen.

De stevige kaart met coating is nauwelijks te onderscheiden van de traditionele plastic kaart. Hij is geschikt voor de meest courante types magneetstroken én voor allerlei grafische bewerkingen, zoals stansen en thermisch printen voor personalisatie. We raden daarvoor wel een test aan.

Door de PET-G coating ligt de kostprijs van de kalkkaart hoger dan die van standaard PVC-cards: bij lagere oplages is hij de helft duurder, en dat verschil loopt op bij hogere oplages.

BI0-PVC Kaart

De Bio-PVC kaart is in 2004 ontwikkeld en gecertificeerd als milieuvriendelijk. De kaart is gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic: in een vruchtbare omgeving zoals compost of water wordt de kaart volledig biologisch afgebroken in negen maanden tot vijf jaar.

Op die manier is het materiaal een stuk milieuvriendelijker dan traditioneel PVC en vermindert het de emissies of schadelijke stoffen die in de atmosfeer vrijkomen aanzienlijk. Komt de kaart niet in een vruchtbare omgeving terecht, dan presteert hij op milieugebied net als een kaart van standaard kunststof. Het waterloze printproces wordt door de industrie beschouwd als toonaangevend op het gebied van efficiëntie, afvalbeheer en kwaliteit.

De Bio-PVC kaart is duurder dan de standaard PVC-kaart: bij lagere oplages is hij de helft duurder, bij hogere oplages loopt dat verschil procentueel iets terug.

PET-G Kaart

Het type plastic van de PET-G cadeaukaart wordt steeds vaker gebruikt bij aanbieders van plastic kaarten. Het heeft dezelfde eigenschappen als PVC, maar is een stuk milieuvriendelijker. De kaarten zijn niet volledig biologisch afbreekbaar, maar kunnen wel worden gerecycled zonder dat er schadelijke gassen vrijkomen.

Verder zijn de materialen en processen vergelijkbaar met die van PVC: de PET-G kaart kan op dezelfde manier worden geprint, gestanst en gepersonaliseerd als standaard PVC-kaarten. Ook is de kaart buitengewoon goed bestand tegen slijtage, scheuren, chemicaliën en externe warmtebronnen.

FSC-KARTON KAART

Wie een alternatief voor plastic zoekt, kan kiezen voor karton. Een milieuvriendelijk materiaal, dat biologisch veel sneller afbreekbaar is dan kunststof varianten. Het is goed om te bedenken dat bomen kappen natuurlijk ook niet ideaal is. Daarom werken we bij Cards Unlimited met stevige kartonnen kaarten met een FSC-keurmerk: FSC Board 790 micron.

Het papier wordt geproduceerd in verantwoord beheerde bossen. Naast het milieu wordt rekening gehouden met sociale en economische belangen. Kiest u voor een kartonnen cadeaukaart, dan draagt u bij aan de bescherming van bossen en een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Goed om te overwegen: karton is gevoeliger voor vocht, kreuk en slijtage dan de andere alternatieven. Door de relatief korte levensduur is het minder geschikt als klantenkaart. Ook is karton niet geschikt voor thermische cardprinters.

Hout-1.-Black-Walnut

FSC-HOUTEN KAART

Zonder houten kaarten zou de collectie van DuurzameCadeaukaart.nl niet compleet zijn. Ook hout is milieuvriendelijk en biologisch veel sneller afbreekbaar dan kunststof varianten. En ook onze houten kaart heeft een FSC-keurmerk (zie karton).

De kaarten zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en maten: van standaard ISO-formaat tot verschillende HF- en UHFRFID- formaten.

Ze zijn te personaliseren met chipcodering en lasergravure, dus geschikt voor klantenkaarten, cadeaubonnen, reiskaarten en sleutelkaarten.

BLOEMEN KAART

Met deze bijzondere milieuvriendelijke kaart gaat u 100% voor duurzaam en de natuur. De bloemenkaart is gemaakt uit katoenvezel en geimpregneerd met bloemzaad. De kaart is volledig biologisch afbreekbaar en kan geplant worden in potaarde. Uit de zaden groeit een bloeiende plant.

Voor het planten moet de kaart 24uur in water geweekt worden. De kaart kan geïnpregneerd worden met verschillende soorten bloemzaad of kruiden. Informeer naar de mogelijkheden.

Olifants- gras Kaart

Dit is een nieuw, revolutionair materiaal met bijzondere mogelijkheden. Het papier wordt in Nederland gemaakt van olifantsgras (Miscanthus Giganteus), dat in ons eigen land groeit. Na planten kan het tot twintig keer geoogst worden, ook absorbeert het gras viermaal zoveel CO2 als een normaal bos. Bij de papierproductie worden geen chemicaliën of bleekmiddelen gebruikt.

Verwerkt tot papier en karton heeft het materiaal een lange vezel en natuurlijke stevigheid. Ook dankzij de natuurlijke uitstraling is de kaart goed inzetbaar als cadeaukaart.
Deze kaart is een van de meest duurzame in de markt en is een volledig Nederlands product, van ontwikkeling tot groeien en productie. Alles Made in Holland, dus ook geen vervuilend transport.